Siktgatan 5, 162 50 VÄLLINGBY
+46 (0)8-564 325 25 info@digitaldesign.se
Alla bitar på rätt plats!

Trådlös temperaturmätning

High Density Drives, HDD Motors AB, konstruerar avancerade elmotor för krävande driftställen. Kännetecknande för motorerna är mycket kompakta mått, kombinerat med stor styrka.

Digital Design AB har konstruerat och levererat en modul för mätning av temperaturen inne i motorn medan den går i full drift, belastad i en provbänk. Dessa motorer är avsedda för elbilar, och är mycket kompakta. Den kompakta konstruktionen gör dem mycket varma, och de kyls med olja som cirkulerar i kylkanaler. Under utvecklingen av motorerna är det viktigt att ha full kontroll på temperaturen, då för hög temperatur skadar motorn permanent.

Mätning inne i motorns rotor gör det ju omöjligt att överföra data via ledning. Vår lösning består av en radiomodul med Zig-Bee-protokoll, samt A/D-omvandlare och ett antal temperaturgivare. Allt detta sitter på motoraxeln, och snurrar med full fart under testerna. Modulens inbyggda mikroprocessor gör avläsningar, och skickar dessa via radio till en mottagare vi hade monterat på testbänken. Mottagaren skickade sina mätdata till ett större övervakningssystem, där temperatur och andra parametrar kontinuerligt kan kontrolleras. Larm ges om temperaturen stiger, i god tid innan motorn skadas.

Comments are closed.