Siktgatan 5, 162 50 VÄLLINGBY
+46 (0)8-564 325 25 info@digitaldesign.se
Alla bitar på rätt plats!

Konkurshanteringssystem

Vi har gjort flera finanssystem för försäkringsbolag i konkurs. Mest känt är Svenska Kreditaktiebolaget, svenska statens kreditinstitut och känt i hela världen.

Detta är en mycket speciell nisch, som kräver många olika lösningar och hänsyn till gällande regler och lagar. Ett försäkringsbolag i konkurs skapar en stor mängd kopplingar, eftersom alla bolag har återförsäkrat sina risker åt olika håll, i andra försäkringsbolag. Om ett av dessa bolag i nätverket går omkull uppstår mängder med fordringar och motfordringar som skall utvärderas. Det skall även tas hänsyn till regresser, förturer, ev tidigare utdelningar som skall avräknas.

Det ligger i sakens natur att systemet måste ha fullständig transaparans och spårbarhet av alla transaktioner. Alla händelser skall loggas och kunna följas bakåt. Systemen skall också kunna göra s.k förskottsutdelningar, då förvaltaren har fått en första säker uppfattning om hur mycket pengar som kan garanteras i konkursboet. Det kan göras flera förskottsutdelningar på olika nivåer, och dessa skall förstås avräknas i den avslutande slututdelningen. Ofta är även ränteberäkning inblandat, på tidigare gjorda utdelningar.

Sammanfattningsvis är det alltså en hel del att hantera i systemen.
Digital Design har gjort sådana system åt tre olika försäkringsbolag i konkurs, och har därmed en unik inblick och förståelse för vad som krävs av liknande system.

Comments are closed.